Køb af sommerhus

Sand og siv

Sommerhusmarkedet er det seneste år eksploderet. Vi har været / er igennem en corona-pandemi, som har bevirket, at vi har måtte holde os inden for landets grænser. I vores optik har vi danskere altid været gode til at værdsætte og gå op i de danske somre og sætte pris på en gang jordbær med fløde en lun sommeraften. Men det er som om, at vi har fået øjnene endnu mere op for de danske somre her i corona-tiden. Det har skabt en kæmpe efterspørgsel på sommerhuse. Vi møder tit og ofte forventningsfulde købere der er på jagt efter et dejligt sommerhus og de spørger os tit om gode råd i forbindelse med deres overvejelser.  Vi vil gerne dele lidt ud af nogle af dem her.

Hvad skal man have med i overvejelserne?

Grundlæggende er vores råd at man i første omgang mærker efter hvad man vil bruge sommerhuset til, og hvor ofte man forventer at benytte det. Skal der være plads til 2 i første række til vandet i et mondænt område eller er prioriteringen at hele familien i alle generationer skal kunne samles over en weekend, men med en mere beskeden beliggenhed?

Hvor skal sommerhuset ligge?

Landets sommerhusråder ligger som oftest ud til en kyststrækning og har alle sammen hver deres særpræg. Men det er vigtigt at gøre op med sig selv hvad der er vigtigt i forhold til sommerhusets placering. Skal der være et stenkast til vandet? Skal det være en naturgrund med total ro og fuglefløjt eller er det et stort plus, at sommerhuset ligger i en festlig badeby, som der er puls og liv i hele sommeren?

Rejsetid og omkostninger

Afstanden mellem helårsbolig og sommerhus kan have en stor betydning i forhold til hvor ofte man drømmer om at besøge sommerhuset. Skal det primært benyttes i ferier og et par forlængede weekender om året? Eller er drømmen at besøge sommerhuset hver / hver anden weekend hele sommerhalvåret? Så er det en god ide at tænke afstanden ind og udvælge sig nogle områder. Hvis du tit skal til og fra sommerhuset, kan det blive en dyr affære i transportomkostninger, hvis der er stor afstand mellem bopæl og sommerhus.

Økonomi og finansiering af sommerhus

Et sommerhus kan belånes med 75% realkreditlån over 30 år og resten med banklån og udbetaling. Udover finansieringsudgifter er der også udgifter til ejendomsskat og ejendomsværdiskat, samt til drift herunder udgift til vand, el, opvarmning og almindelig vedligeholdelse. Man kan også vælge at leje sommerhuset ud i de perioder man ikke selv benytter det – det kan bidrage lidt positivt til regnskabet.

Ønsker du flere gode råd eller en sommerhussnak?

Så er du meget velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig meget gerne med rådgivning i forbindelse med sommerhuskøb og meget gerne med salg, hvis du har et sommerhus i Faxe eller Stevns kommune, som du ønsker at sælge.  

Indsendt af Louise Werner den 27 maj 2021